Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ



Όταν έχεις καλούς φίλους που εμπιστεύεσαι την κρίση τους, τότε εύκολα θα μάθεις για ότι ωραίο συμβαίνει στην πόλη και στον τόπο γενικότερα.

Έτσι λοιπόν, χάρη στον Απόστολο Λυκεσά, ωραίο φίλο , άξιο δημοσιογράφο και εξαίρετο ποιητή, έμαθα για την ύπαρξη αυτού του βιβλίου, μιας και εχθές στην Δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης έγινε η παρουσίασή του.
Στο διάστημα της αναμονής να ξεκινήσει η εκδήλωση, με αφοσίωση βούτηξα στις πληροφορίες που βρήκα στις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
Μεστός λόγος, δίχως πλατιάσματα και φτιασίδια, ο Ηρακλής Κακαβάνης μου έδωσε την δυνατότητα να αντιληφθώ την σημαντικότητα  να γνωρίζεις την ποίηση στην πραγματική της διάσταση και να αντιληφθείς την δύναμη που κρύβεται στο έργο του Βάρναλη.

"Της ζωής μου τα δυο μεγάλα σφάλματα
τα πλέρωνα εβδομήντα χρόνια. Πρώτο:
ζητούσα την αλήθεια σ' ό,τι μάθαινα
και δεύτερο: την έλεγα στα πλήθη."
("Ακροτελεύτιον", από την συλλογή "Οργή Λαού")

Θέλησα να κάνω γνωστό σε όσους  επισκεφθούν αυτόν τον ιστότοπο την ύπαρξη αυτού του έργου, και είμαι σίγουρος πως θα αντιληφθούν, όπως κι εγώ, το πόσο σημερινός είναι ο Βάρναλης και το έργο του. Πόσα έχουμε να ωφεληθούμε σε δύναμη ψυχής από την ύπαρξή του.

Άξιος ο Ηρακλής Κακαβάνης και τον ευχαριστώ για την πραγματική ανακάλυψη, στα μάτια μου και στην ψυχή μου, του μεγάλου ποιητή και αγωνιστή Κώστα Βάρναλη

4 σχόλια:

Margo είπε...

Συμπτωματικά (κι άλλη σύμπτωση) έψαχνα ποιήματα του Βάρναλη στο διαδίκτυο μετά από μία ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη σ΄αυτόν. Πολύ καλά έκανες και μας το έκανες γνωστό. Θα το αναζητήσω σίγουρα.
Καλό σου ξημέρωμα Βαγγέλη μου

ΤΕΜΑΧΙΣΤΗΣ είπε...

Φίλε μου ο Βάρναλης είναι από τους "αδικημένους" μας, αδικημένος αλλά καθόλου χαμένος, αυτό που αξίζει ποτέ δε χάνεται. Βλέπεις, σημαδεύτηκε πολιτικά σε χρόνια δύσκολα (πάντα δύσκολα χρόνια συναντά όποιος μιλά ελεύθερα)τότε που άλλοι ...νομπελιάζονταν, αν δεν κάνω λάθος πρέπει να του έχει απονεμηθεί το βραβείο "Λένιν". Έχω και ένα πιπεράτο περιστατικό με τον Βάρναλη, που το έζησε και το διηγήθηκε ο Πατρίκιος, αλλά το αφήνω για κάποιο άλλο σχόλιο. Καλημερίζω και ...καλά χρυσάφια!

Levina είπε...

Δυστυχώς πολλοί στίχοι που γράφηκαν χρόνους πριν παραμένουν επίκαιροι όσο ποτέ σήμερα!
Άραγε τίποτα δεν άλλαξε τελικά ?

Να έχεις ένα όμορφο βράδυ Επίκουρε!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Πολύ σημαντική συμβολή στο έργο ενός ποιητή που ακόμα και το γνωστό του έργο σήμερα ... δεν είναι και πολύ γνωστό.

Πολλά φιλιά, Επίκουρε.