Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ συνέχεια



ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ


Ένας μουντός, γκρίζος ορίζοντας, πάνω από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, έδινε ένα καταθλιπτικό τόνο στο απογευματινό τοπίο.
Ο Τάσος υποδέχτηκε την παρέα στο σπίτι, που είχε γίνει ο παράδεισός του τα δυο προηγούμενα χρόνια. Βρισκόταν σ’ έναν από τους διάσπαρτους οικισμούς του Αγγελοχωρίου, με θέα προς την πόλη της Θεσσαλονίκης. Είχε οργανώσει τη ζωή του, μαζί με τη σύντροφό του σύμφωνα με όσα πίστευε και όριζε ως αξιοπρεπή διαβίωση. Είχαν αυτάρκεια σε μια σειρά από διατροφικά αγαθά. Λίγες κότες, μία κατσίκα κι ένας μικρός μπαξές, κάλυπταν σε ικανοποιητικό βαθμό τις καθημερινές ανάγκες. Παρ’ όλα αυτά, ήταν έτοιμος για το μεγάλο εγχείρημα. Θα ξεκινούσε αυτός και σύντομα θ’ ακολουθούσε και η σύντροφος, που περιέκλειε όλη τη σημασία της λέξης όταν την αποκαλούσε ‘η σύντροφος της ζωής μου’.
Η σόμπα διέχεε μια όμορφη ζεστασιά που γλύκανε την απογευματινή μουντάδα. Στο τραπέζι βρίσκονταν λίγοι μεζέδες, όμως εκλεκτοί, για να συνοδέψουν το τσίπουρο και την κουβέντα. Τσιγαρίδια, μανιτάρι του βουνού από τον καταψύκτη, τουρσί ντομάτα, μελιτζανάκι τουρσί, ζοχιά και λίγες ελιές με ζυμωτό ψωμί, αρκούσαν για να προϊδεάσουν τα φιλαράκια του για τα μελλούμενα. Σε λιγότερο από μισή ώρα, άπαντες βρίσκονταν στην διάθεσή του και αδημονούσαν για όσα θα τους μετέφερε ο άνθρωπος, που βάλθηκε να τους αλλάξει ρότα.
Ο Τάσος Βέρνης είναι ένας άνθρωπος με μετρημένα λόγια. Σπάνια θα πλατειάσει την κουβέντα του και υποστηρίζει τις ιδέες του με πάθος, μόνο όταν θα είναι πεπεισμένος πως μπορεί να τις υποστηρίξει με επιχειρήματα. Πολύ περισσότερο τώρα που έχει μπροστά του ανθρώπους που εκτιμά και θέλει να μοιραστεί  μαζί τους κάτι περισσότερο από ιδέες. Την ίδια του τη ζωή. Έτσι λοιπόν, μπήκε κατευθείαν στο θέμα.
-Εκατόν είκοσι χρόνια πριν, η Περικοπή είχε 1200 κατοίκους. Το 1940 είχε 545. Αν εκείνη την εποχή, με τα λιγοστά μέσα που διέθεταν, μπορούσαν να ζουν τόσες ψυχές σε αυτόν τον οικισμό, σκεφτείτε σήμερα με τα μέσα που διαθέτουμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Ξεκίνησε ο Τάσος και συνέχισε. Λίγους μήνες πριν  ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στα πλαίσια ενός προγράμματος νέων απ’ όλη την Ευρώπη, πρότεινε να γίνει ο οικισμός της Περικοπής, ένας προορισμός για Ευρωπαίους συνταξιούχους, που αναζητούν ένα ομορφότερο περιβάλλον να περνάνε κάποιους μήνες της ζωής τους. Αυτό το πρόγραμμα, ήταν ουσιαστικά και η σπίθα να επιλέξω αυτό το χωριό για τον νέο τόπο, όπου θα μπορούσαμε να το φτιάξουμε ιδανικό τόπο να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε. Το πείραμά μας, είναι ανεξάρτητο από το αν θα γίνει πράξη αυτή η πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Σας μοιράζω το κείμενο που θα σας διαβάσω για να μπορέσω να αποδώσω δίχως κενά και παραλείψεις όσα κατάφερα να συνθέσω σαν χαρτογράφηση αναγκών και χρονοδιάγραμμα εργασιών για να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο εγχείρημά μας.
«Το Πείραμα της Περικοπής, έχει τα υπέρ και τα κατά.
Θα ξεκινήσω με τα κατά.  
Η απόσταση που βρίσκεται σε σχέση με την τωρινή μας αφετηρία, είναι το μεγαλύτερο για όσους θα έχουν την επιθυμία να επισκέπτονται συχνά τους δικούς τους και να κρατήσουν επαφή. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης τον χειμώνα και η μεγάλη διάρκειά του, είναι το δεύτερο. Με κατάλληλη προετοιμασία όμως, ίσως να είναι και υπέρ για όσους θα ήθελαν μεγάλη διάρκεια χειμερίας ξεκούρασης και δημιουργίας μέσα από την εσωστρέφεια. Οι ελάχιστες έως και ανύπαρκτες υποδομές του οικισμού σε δρόμους, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο, είναι μια πρόκληση. Για την επιτυχία του εγχειρήματος, θεωρώ δεδομένη την ύπαρξη ηλεκτρονικής επικοινωνίας και χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Θα εξηγήσω τους λόγους παρακάτω. Αυτό το δεύτερο κατά όμως, είναι και το μεγάλο υπέρ. Διότι θα έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τον οικισμό μας πρότυπο. Βρίσκεται πολύ κοντά στον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου, όπου όλο το χρόνο έχει τουριστικό ενδιαφέρον και προσελκύει αρκετό κόσμο κυρίως από την Ελλάδα. Είναι σε μια γεωγραφική θέση με πολύ καλό προσανατολισμό και υπέροχο κλίμα. Το παρελθόν με την διαβίωση τόσων ανθρώπων, δείχνει πως έχει καλλιεργητική δυνατότητα. Με τις νέες προτάσεις ήπιας εκμετάλλευσης και υγιούς ανάπτυξης θα μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε ένα ικανό εισόδημα για αυτάρκεια στη διαβίωσή μας.
Από την έρευνα που έκανα, οι καλλιέργειες που θα ευδοκιμούσαν δίχως ιδιαίτερο κόπο και κόστος, είναι οι παρακάτω. Το Τσάι του Βουνού,  το Μύρτιλο, το Ιπποφαές, η Αρώνια, η Κρανιά, η φλαμουριά, το υπερικό, σε συνδυασμό με τα άγρια κορόμηλα, τις μηλιές, τις κυδωνιές, τις γκορτσιές και σε λίγο χαμηλότερο υψόμετρο, προς τον οικισμό των Ασπρογείων, κάστανα, φουντούκια και καρύδια, μαζί με την καλλιέργεια Τρούφας, είναι ένας άριστος συνδυασμός εναλλακτικής καλλιέργειας με πολλές προοπτικές. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες προτάσεις που ενδεχομένως να μου διέφυγαν της προσοχής, όμως εδώ είμαστε να συμπληρώσουμε τον κατάλογο. Για να υπηρετήσουμε τη διατροφική μας αλυσίδα, θα πρέπει να ασχοληθούμε και με τη καλλιέργεια πατάτας, φασολιών, καλαμποκιού, και όσων ζαρζαβατικών μας επιτρέπει το υψόμετρο.
Για τις ανάγκες κάλυψης του ζωικού κεφαλαίου που θα έχουμε για τις καθημερινές μας ανάγκες σε γάλα, τυροκομικά, αυγά, κρέας, θα πρέπει να προβλέψουμε καλλιέργεια σιτηρών σε όλη την κλίμακα. Σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη. Χρειαζόμαστε μια μελέτη για τον αριθμό των ζώων που θα επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες μας όχι μόνο τις διατροφικές, αλλά και άλογα, μουλάρια και όνους που πάντα ήταν πολύτιμοι βοηθοί σε όλες τις κοινωνίες ανθρώπων και από αυτό θα εξαρτηθεί και η ποσότητα των δημητριακών που θα πρέπει να καλλιεργήσουμε. Στον αριθμό των κατοίκων του οικισμού, θα πρέπει να προβλέψουμε εκτός από εμάς και διπλάσιο αριθμό επισκεπτών που θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα για φιλοξενία και διατροφή τους. Είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του αυτό.
Βασικές προτεραιότητες, τα πρώτα μας βήματα για την εγκατάστασή μας, θα πρέπει να είναι τα παρακάτω. Αφού πάρουμε τα έγγραφα παραχώρησης χρήσης των ακινήτων που θα αναλάβουμε να αποκαταστήσουμε και να εγκατασταθούμε από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, αφού μας ορίσουν τις εκτάσεις που θα έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε, το πρώτο μας μέλημα είναι να διαμορφώσουμε, το πλέον καλά διατηρημένο οίκημα, σε χώρο υποδοχής μας, όπου θα μείνουμε οι πρώτοι από εμάς που θα αναλάβουμε να δημιουργήσουμε τις υποδομές μόνιμης εγκατάστασης της ομάδας.
Κατασκευή μεγάλου φούρνου και κουζίνας με κτιστό μαγειρείο που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της καθημερινής σίτισης της ομάδας και των επισκεπτών. Διαμόρφωση των χώρων για κατάλυμα του καθενός ξεχωριστά, μέχρι να κατασκευαστεί το προσωπικό οίκημα του, σε βάθος χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Κατασκευή λουτρών και χώρων υγιεινής με την απαραίτητη υποδομή για την υποδοχή των αποβλήτων δίχως συνέπειες για το περιβάλλον. Η κατασκευή απομακρυσμένου βόθρου με εκμετάλλευση της βιομάζας  μεθανίου σε συνδυασμό με τα λύματα των στάβλων, είναι η ενδεικνυόμενη λύση. Η μελέτη της Ανάβρας θα είναι ο οδηγός μας σε αυτό.
Η κατασκευή στάβλων για την στέγαση των ζώων μας θα πρέπει να είναι η επόμενη προτεραιότητα. Θα εξαρτηθεί το μέγεθος και από την μελέτη κάλυψης που θα εκπονηθεί άμεσα από φίλο της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Θα είναι καλό, να είναι μακριά από τον οικισμό μας και πολύ κοντά σε τρεχούμενο νερό που υπάρχει άφθονο.
Όπου χρειαστεί να κάνουμε εκτενείς παρεμβάσεις με εκσκαφές, πχ  βόθρου λυμάτων, δικτύου απορροών αποβλήτων, θα έχουμε τη βοήθεια από τη νεοσύστατη  ΜΟΜΑ με μηχανήματα του στρατού. Τα υλικά της υποδομής αποχέτευσης, καθώς επίσης και για το δίκτυο ύδρευσης του οικισμού, θα μας τα καλύψει η περιφέρεια ως έχουσα υποχρέωση από το πρόγραμμα εγκατάστασης μας.
Σπορείο και κατασκευή μικρού και ανθεκτικού θερμοκηπίου και χώρους αποθήκευσης τροφίμων και γεωργικής παραγωγής, σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις αποξήρανσης είναι το τρίτο βήμα. Στις άμεσες προτεραιότητες θα είναι η αγορά ενός γεωργικού ελκυστήρα με τα εξαρτήματά του και ενός αγροτικού φορτηγού για τη μεταφορά υλικών. Μια επίσκεψη σε ΟΔΔΥ  για να δούμε τι υπάρχει σε κατασχεμένα και φθηνά θα είναι το πρώτο βήμα. Από τον ίδιο χώρο, θα προμηθευτούμε και μια γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρισμού για τις άμεσες ανάγκες φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών και χρήσης εργαλείων σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής και αναστύλωσης του οικισμού μας.
Φίλος γεωπόνος από την Καστοριά, θα μας συνδράμει στην προσπάθεια επιλογής σε ποιο χωράφι, ποια καλλιέργεια. Επίσης στον εμβολιασμό ικανού αριθμού άγριων οπωροφόρων για άμεση απόδοση φρούτων. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα, να γίνει νόμιμη η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, αυτού του θαυματουργού φυτού, όχι τόσο για τη χρήση ως  μέσου ψυχικής εφορίας δια του καπνίσματος, όσο για τις χιλιάδες άλλες ωφέλειες που έχει ως φυτό. Είναι κάτι που θέλει διερεύνηση και ως προς την καταλληλότητα του τοπίου, λόγω υψομέτρου.
Όλοι μας λίγο – πολύ έχουμε κάποια εργαλεία. Ένας κατάλογος το τι έχουμε στην κατοχή μας θα είναι χρήσιμος, για να συμπληρώσουμε όσα μας λείπουν, είτε με αγορά, είτε με παραχώρηση από φίλους και γνωστούς που έχουν διπλά και θα ήθελαν να μας βοηθήσουν με την παραχώρησή τους.
Αυτά όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι του πειράματος.
Υπάρχει όμως και το φιλοσοφικό και η αναγκαιότητα, το πρακτικό να υπηρετήσει τους υψηλούς μας στόχους για το πνευματικό. Το ορεινό μας καταφύγιο να γίνει ορμητήριο για διάφορες δράσεις όλων μας και χώρος υποδοχής φίλων και μη, που θα αναζητούν ένα διαφορετικό τρόπο να γεμίσουν τη ψυχή τους.  Εδώ ακουμπά και η ύπαρξη ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο και τα social media, για να κρατάμε επαφή με όσους θα ήθελαν να βρίσκονται κοντά μας.
Είναι νωρίς για να ορίσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούμε να φιλοξενούμε και να εξυπηρετήσουμε, καθώς επίσης και  τι αντίτιμο θα ορίσουμε για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες μας και στα έξοδά μας. Πάντως αυτή θα είναι η στόχευσή μας. Αυτάρκεια διατροφικών ειδών και κάλυψη των υπολοίπων αναγκών με χρήματα από ανθρώπους που θα αναζητήσουν ένα εναλλακτικό τρόπο ζωής για λίγο. Δεν στοχεύουμε στον πλουτισμό, αλλά στην αέναη ανάπτυξη του οικισμού προς όφελος μόνιμων κατοίκων και παραθεριστών.
Αν συμφωνείτε, δεν έχετε παρά να υποβάλετε τις προτάσεις για τη σύσταση του καταστατικού λειτουργίας του συνεταιρισμού μας, τους όρους συμβίωσης και τις δυνατότητες του καθενός ξεχωριστά για τους τομείς που θα μπορούσε να συμβάλει προσφέροντας την εργασία του, τις γνώσεις καθώς επίσης και για τις καλλιτεχνικές ανησυχίες και όνειρα που θα ήθελε να εκπληρώσει.
Έτσι κι αλλιώς, όλοι μας θα είμαστε παντού. Απλά, κάποιοι θα αναλάβουν και την ευθύνη λειτουργίας και το συντονισμό μιας δράσης, τόσο στη προσπάθεια διαμόρφωσης του οικισμού, όσο και στις ανάγκες της καθημερινότητας σε τροφή και ένδυση. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, μια πραγματική επανάσταση στη ζωή μας. Χρειάζεται πριν από την αποδοχή, να σταθμίσει ο καθένας και η κάθε μία από εμάς  τις δυσκολίες του και πως κάθε υπαναχώρηση μετά το ξεκίνημα, μόνο κακό θα μπορούσε να κάνει στους υπόλοιπους.

Το πείραμα της Περικοπής ξεκινά με μοναδικό σκοπό την ευτυχία όλων μας, δίχως δυσάρεστες παρενέργειες σε κανέναν από εμάς.»

Συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: