Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ

Το πλάνο παγωμένο πάνω στους "Γνωστούς - άγνωστους" που πετροβολούν τις σιδερόφραχτες στρατιές του Παυλόπουλου και του Χεινοφώτη.
Οι παπαρολόγοι της μαχόμενης δημοσιογραφίας, με φωνή τάχα έντρομη δείχνουν τον κάδο με χαρτί ανακύκλωσης που καίγεται, θαρρείς και καίγεται η ψυχή τους.
Ούτε περνά από το μυαλό τους να δείξουν τα βουρκωμένα μάτια των 15χρονων με την οργή να ξεχειλίζει από κάθε μέλος του κορμιού τους, διαμαρτυρόμενοι για το υποθηκευμένο μέλλον που τους ετοιμάσαμε.
Με τρεμάμενη θεατρικά φωνή, αναμασάνε τα λόγια των πολιτικών για τον άδικο χαμό του Αλέξη Γρηγορόπουλου και ούτε που περνά από την σκέψη τους να αναζητήσουν τις αιτίες που συνέβη αυτό.
Μήνες τώρα, σιγοβράζει η χύτρα της χώρας μας.
Μόνο που αντί για υλικά που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες για την ανθρώπινη επιβίωσή μας, μπαίνουν μέσα ότι πιό ακατάλληλο μπορεί να φανταστεί ο νους του ανθρώπου.
-Το σκάνδαλο της VODAFON ξεχάστηκε, μαζί με τον χαμό του Τσαλικίδη,
-Η απαγωγή των Πακιστανών. Τί μας νοιάζει, Έλληνες ήταν?
-Πληρώσαμε ένα σκασμό χρήματα για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός καρεκλοκένταυρου για την εγκατάλειψη των περισσότερων, εκτός αυτών που γυάλισε στο μάτι κάποιων "επενδυτών".
-Ξοδεύει η κάθε οικογένεια μιά περιουσία για να τα καταφέρει το παιδί και να μπει στο πανεπιστήμιο, και ξαφνικά ανακαλύπτει πως με πολύ λιγότερα, θα μπορούσε να το κάνει σε κάποιο κολέγιο παράρτημα ταχάμου δήθεν Αγγλικού Πανεπιστημίου.
-Στο περσινό το καλοκαίρι θρηνήσαμε τα περισσότερα θύματα σε τρομακτικές πυρκαγιές.
Επιβραβεύσαμε την καταπληκτική κυβέρνησή μας, με νέα τετραετία. Αντιπαροχή του τριχίλιαρου για κάθε πονεμένο, που ήρθε η ώρα να το επιστρέψει, μια και δεν το εδικαιούτο.
-Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε η ένδοξη εποχή της Ζαχοπουλειάδας. Είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που ήταν απαραίτητα για να καθαρίσει λίγο το τοπίο. Δυστυχώς στην χύτρα και αυτή.
-Σειρά έχει ο αξιότιμος κύριος Βουλγαράκης που αποπέμφθηκε μετά πολλών επαίνων και πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον οικογενειακό ισολογισμό, βεβαίως βεβαίως.
-Η ζαρντινιέρα, πιά εποχή έδρασε δεν το θυμάμαι καλά και δεν θα ήθελα να σας γελάσω.
-Νά και ο καλός μας καλόγερος. Ο Εφραίμ με τον αντίστοιχο Καλογερικό Τσάρο Αρσένη-ιο, να ταράξει τα νερά της ήσυχης ζωής μας. Και να ανακρίσεις, και κόντρα προανακριτικές, και δώστου μεγαλόσχημες εξαγγελίες περί πάταξης της διαφθοράς όσο ψηλά και αν βρίσκεται!
Αυτό και αν ήταν εκρηκτικό συστατικό για την χύτρα μας!

Και ήρθε η σειρά του Αλέξη, να παίξει τον τραγικό ρόλο- που είναι απαραίτητος για να στηθεί το γεφύρι-, που από την εποχή της γκλαμουριάς και του απύθμενου ωχαδερφισμού της κοινωνίας μας, θα μας περάσει στην κοινωνία που αρχίζει να αναζητά τις ρίζες της για να βρει τον προορισμό της.
Που όταν η Ελλάδα καίγεται, από άκρη σε άκρη, οι πολίτες της αντί να συμμετέχουν στις πορείες και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, μαζί με τα παιδιά τους, αυτοί τρέχουν στα περιφερειακά εμπορικά κέντρα , λες και έχουν ανάγκη περιφρούρησης από τους αναρχοαυτόνομους ή να δεις πως τους λένε τα παπαγαλάκια της έγκυρης και έγκαιρης δημοσιογραφίας?
Αντιεξουσιαστές! Α μπράβο! Τέτοιοι είναι!
Ωχ Παναγιά μου!
Δεν μπορώ άλλο.

24 σχόλια:

Άνεμος είπε...

"το υποθηκευμένο μέλλον που τους ετοιμάσαμε"
Πόσο δίκιο έχεις. Στην αρχή τα είπες όλα. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Ας αναζητήσει καθένας από εμάς τις ευθύνες του. Κι αντί για εικονικές παραιτήσεις τύπου Παυλόπουλου, ας οδηγήσουν οι αιτίες της ευθιξίας μας την περεταίρω στάση ζωής μας.
Καλησπέρα φίλε μου.

καλημέρα είπε...

Έλεγα πότε θα γράψεις κάτι- ήμουν σίγουρη ότι θα το έκανες. Και μας θύμισες μαζεμένα κάποια μόνο από αυτά που θα μπορούσαν, θα έπρεπε να κάνουν όλους μας να αντιδράσουμε εδώ και καιρό, και λίγα γράφεις...

claire είπε...

Σε πλήρη διαστολή οι κόρες των ματιών μου, άφωνη και τόσο απίστευτα θυμωμένη με την κατάντια της απραξίας μας !!!!
Ως πότε πια, θεέ μου, απλά θα παρακολουθούμε τις ζωές των άλλων;

Θέλω τόσο πολύ να δω φως στην άκρη του τούνελ, αλλά δυστυχώς συνέχεια ΚΛΩΘΟΓΥΡΝΆΜΕ στον ίδιο βούρκο της αλαζονίας, του εγωισμού , του συμφέροντος, του ωχαδελφισμού.

ΙΠΠΟΛΥΤΗ είπε...

"Διάλεξα λίγες λέξεις
Ισότητα,
δικαιοσύνη,
δημοκρατία,
ελευθερία,
ειρήνη,
δουλειά
και σαν τη μάνα μου,
με τα δαμάσκηνα και τα σύκα,
τις άπλωσα στον ήλιο
για το χειμώνα,
τις μπόρες και τους λοιμούς."

Αργύρης Μπαρής.

...Παιδιά,χρειαζόμαστε καινούριο
ήλιο...

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλά τα λες.
Γιατί, όμως, εγώ (θέλω να) αισθάνομαι πως όλη αυτή η απογοήτευση που ο περισσότερος κόσμος νιώθει μπορεί να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση, στη συμμετοχικότητα, στην έγνοια μας για τα κοινά, στην αγάπη μας γι'αυτά που τόσον καιρό (αφήνουμε να) καταρρέουν;
Είναι τόση η ανάγκη για λίγο ήλιο στο βροχερό τοπίο;

Κωνσταντινιά είπε...

Βρήκα τ' όνειρό σου σε γραμμές πολιτικές
μα το πήγα πέρα απ΄αυτές

όπου μ' οδηγούσε δίχως να το αντιληφθώ
η καταγωγή μου και η τέχνη που εξασκώ.

Κλείνει τώρα ο κύκλος κι είναι ο θάνατος πολύς,
θάνατος στη μέση της ζωής
και πονώ για σένα που ήρθε η ώρα να το δεις
δόξα είν᾿ η ευθύνη της δικής μας αλλαγής.

Φτάσαμε στ' ανείπωτα:
μη πετάξεις τίποτα.
Μας μεταμορφώνει μια πνοή.
Τώρα ένα παιδί αρκεί
να μας εντοπίσει εκεί,
κι όμορφος ο κόσμος, θα 'ρθει πάλι να μας δει.

Προφητικά λόγια του Σαββόπουλου.

kostaslogh είπε...

Ουσιαστική,μεστή περιγραφή της εκρηκτικής συνταγής!
Ναι σε όλα,κραυγαλέα η αποχή τών ενηλίκων απ ΄τα γεγονότα κι αντίθετα δίκαιη μέν παράδοξη κι απαράδεκτη δε η συμμετοχή των ανηλίκων,υπ ευθύνη μας!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Άνεμε καλημέρα φίλε.
Οι αιτίες της ευθιξίας μας.
Έχουμε και τέτοιες πανάθεμά μας!
Ποτέ δεν είναι αργά. Ας κάνουμε το επόμενο λιμάνι του μέλλοντος των παιδιών μας καλύτερο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Kαλημέρα Αναστασία μας.
Σε ακούω στην εκπομπή σου -που έγινε ο συνδετικός μας κρίκος-και απαντώ στο σχόλιό σου.
Πόση ταχύτητα να αντέξει το μικρό μας μυαλό!
Τα γεγονότα μας προσπερνούν πριν καν προλάβουμε να τα επεξεργαστούμε. Έτσι και η αντίδρασή μας ελλειπής και δίχως αποτέλεσμα.
Ελπίζω οι γενιές που ακολουθούν να έχουν καλύτερους επεξεργαστές πληροφοριών και καλύτερα αποτελέσματα.
Σωστά τα είπε ο λειαντής των ακίδων της ψυχής μας ο μεγάλος Χτζιδάκης που μόλις άκουσα.
Τέτοιοι μας λείπουν σήμερα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Κλαίρη μου το φως μπορεί να μη το βλέπουμε, μπορούμε όμως να ανάψουμε ένα κεράκι ο καθένας μας και να βελτιώσουμε τα πράματα. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.
Καλημέρα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Kαι επειδή είμαστε μικροί για να φτιάξουμε μόνοι μας τον καινούργιο ήλιο, ας παλέψουμε να σταματήσουν οι φωτιές, οι καπνοί, τα καπνογόνα, τα δακρυγόνα και τα δάκρυα στα μάτια μας , που μας κρύβουν αυτόν που έχουμε.
Καλημέρα Ιππολύτη μου.
Την αγάπη μου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Μόνο που πρέπει να πετάξουμε πολλά Κωνσταντινιά μου.
Πάρα πολλά!
Ωραίος ο Νιόνιος.
Πάντα ήταν και ελπίζω να συνεχίσει με την ίδια ζεστή ματιά να βλέπει την ζωή.
Όμως σε όλα αυτά τα γεγονότα δεν είδα κανέναν ταγό του πολισμού μας να κάνει κάτι, να δείχνει έναν δρόμο που θα βγάζει από τ' αδιέξοδο που βρισκόμαστε.
Μα είναι τόση η ανημπόρια πιά!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Σωστά το αισθάνεσαι δάσκαλε.
Μαζί σου κι εγώ. Άλλωστε αν η αισιοδοξία δεν ξεκινούσε από σας που διαπαιδαγωγείτε τις επόμενες γενιές, που θα πηγαίναμε?
Την καλημέρα μου, μαζί με την εκτίμηση και την αγάπη μου σου στέλνω.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Κωστή μου, καλέ μου φίλε.
Με σιγουριά θα πω, πως οι καταστροφές και τα επεισόδια, δεν είναι της αγανάκτησης των νέων μας.
Οι διαδηλώσεις ναι.
Οι διαμαρτυρίες με ένταση και πάθος , ναί.
Οι καταστροφές όμως δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, είναι κατευθυνόμενη πράξη, που μεθοδευμένα προωθεί τους πολίτες σε συγκεκριμμένες συμπεριφορές και πρακτικές του τρόπου ζωής μας.
Η ανάλυση, αυτής της τακτικής των κουκουλοφόρων, θα μας αναδείξει και πολλά άλλα θέματα.
Σύντομα θα προσπαθήσω να την κάνω.
Αφού ξεκαθαρίσω κάποια πράμματα στο μυαλό μου.
Καλημέρα φίλε.

Adamantia είπε...

Σκεφτομαι καμια φορα ποσα πραγματα της καθημερινοτητας μας πριν πολλα χρονια δεν θα φανταζομασταν ποτε οτι θα συμβουν.Οι χειροτερες αλλαγες ηρθαν σιγα σιγα και δεν τις πηραμε ειδηση ειτε γιατι βολευτηκαμε στον καναπε της ζωουλας μας ειτε γιατι ταμπουρωθηκαμε πισω απ'το "ειμαστε η γενια του Πολυτεχνειου" και δωσαμε.Δεν αντιδρασαμε οσο και οταν επρεπε. Ας βοηθησουμε,οπως λες και συ, τουλαχιστον τα παιδια του σημερα μηπως μας βγαλουν απ'το τελμα. Καλη σου μερα Επικουρε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Αδαμαντία, το μαρτύριο του βάτραχου το ξέρεις?
Αυτό πάθαμε. Είμαστε μέλη ενός πειράματος, όπου μας έχουν στο καζάνι και ανεβάζουν σιγά - σιγά την θερμοκρασία. Είμαστε πιά ένα κλικ πριν το σημείο βρασμού.
Μέχρι το Σάββατο το αντέχαμε το πείραμα. Από τον άδικο χαμό του Αλέξη και μετά, λες και καταλάβαμε τι παίζεται και αρχίσαμε το ψάξιμο.
Στο επόμενο κλικ του πειράματος, δεν θα υπάρχουμε.
Ας βγούμε από την κατσαρόλα που βράζουμε πριν να είναι αργά.
Όχι για μας, για τα παιδιά μας.
Επιτέλους ας κάνουμε κάτι!!!

Artanis είπε...

Όλο σκάνδαλα, απάτες, απαξίωση, βία, εκμετάλλευση...
Ο Σταθμός προστασίας του Βόλου κλείνει, φίλε μου, κι αυτός...Από 'δω και πέρα μόνον στην Αθήνα, πια...Για να το ξέρεις κι εσύ...

nikiplos είπε...

Αγαπητέ Επίκουρε, τα λες τόσο πυκνά και στη σωστή τους διάσταση. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της δημοσιογραφίας, που ευτυχώς εγώ από εδώ που είμαι δεν με άγγιξε. Είναι κυρίως το ζήτημα της κοινωνίας. Θέλει να της κάνουν άλλοι τη δουλειά.

Ο μικρός Αλέξης σαν συμβάν αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη οποιουδήποτε γονέα. Να χάνεται έτσι άφταιγα ένα παιδί από αναίτια βία... Συνεκδοχικά τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο. Ιδιωτικοί στρατοί οπλισμένοι σαν αστακοί πλέον φρουρούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Η αστυνομία ανήμπορη πράττει φυσικά το ίδιο...

Το κλοπιμαίο της παιδείας αγαπητέ φίλε κανείς δεν το βλέπει, γιατί απλά είμαστε κοινωνία τσαρλατάνων. Υστερούμε σε όλα τα εκπαιδευτικά ζητήματα, είμαστε μακράν οι χειρότεροι στην ΕΕ (στην οποία είμαστε μάλλον τυπικά απλά μέλη) και διόλου δεν ανησυχούμε για αυτό. Τουναντίον, θέλουμε κολλέγια να βαφτίζουν εν μια νυκτί τα τέκνα επιστήμονες με το απαραίτητη γκροτέσκο ενδυμασία με τις μπέρτες και τα καπέλα.

Βγαίνεις στην ΕΕ, και παθαίνεις σοκ από τις γνώσεις και ικανότητες και πραγματικές αξίες των νέων παιδιών. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη τα Αγγλάκια και τα Αμερικανάκια και δεν αισθανόματε μόνοι χοντροκομμένοι. Κι αν πιάνουμε πάτο? Ποιός νοιάζεται? Ο "Άγιος" Εφραίμ να είναι καλά. Ο Υπουργός μας της παιδείας πήγε το ίδιο βράδυ της δολοφονίας στα μπουζούκια και την υστεραία στο γήπεδο για να μην χάσει το ματσ με τον αγαπημένο του Ολυμπιακό.

Δεν ελπίζω πολλά από μια χώρα που διοικείται από τέτοιους ανθρώπους και η μάζα της έχει εθιστεί στην αδικία. Ελπίζω στους Έλληνες μόνο σαν μονάδες.

Τα φιλιά μου!

manetarius είπε...

Καλημέρα! Έτσι έχουν τα πράγματα! Μόνο που δεν χρειαζόταν να χαθεί ένα πιτσιρίκι για να ξεσηκωθούμε από τον καναπέ μας, έπρεπε να είχαμε προννοείσει όλοι πως θα προστατέξουμε τα παιδιά από όλους αυτούς που έχουν στα χέρια τους τις ζωές μας και τις παίζουν όπως θέλουν!
Τώρα τι γίνεται; Δεν ξέρω αν είναι αντιεξουσιαστές αυτοί που τα σπάνε και τα καίνε, αυτό που ξέρω είναι οτι δεν κατηγορώ κανένα τους πια!
Σε φιλώ!

Roadartist είπε...

Εγώ πάλι κατηγορώ το κράτος γιατι αυτό φταίει που κάηκε όλη η Αθήνα και κανείς άλλος.
ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΡΑΤΟΣ και αν είχε ρόλο υπάρξης η αστυνομία θα έπρεπε να προστάτευε όλο το εμπορικό κόσμο.. Δεν το έκανε όμως..
Παρακολουθούσε αμέτοχη.
Πόσο πιο εξοργιστικό αυτό;;
Και να βλέπεις πολίτες, να κατηγορούν μικρά παιδιά..
Ζούμε την απόλυτη παράνοια.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Artanis καλησπέρα.
Τα προπύργια της ανθρωπιάς μας, πέφτουν ένα-ένα.
Λυπάμαι που μια τόσο όμορφη προσπάθεια σταμάτησε εδώ.
Φοβάμαι πως στην Αθήνα που ασφυκτιά, όση καλή θέληση και να έχει κάποιος, δεν θα μπορεί να προσφέρει ούτε το ένα εκατοστό της δικής σας προσφοράς.
Εγώ τουλάχιστον το ένοιωσα από πρώτο χέρι.
Ας είναι!!!
Εδω καταπίνουμε πολύ περισσότερα , αυτό θα σκεφτούμε?
Άρε κατάντια λαού!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Nikiple καλησπέρα φίλε, καλή εβδομάδα.
Έχω την αίσθηση, πως όλο αυτό το κύμα αυτοκριτικής που μας έχει καταλάβει,-όσους από την φάρα μας τέλος πάντων-,πρέπει με κάποιον τρόπο να το αξιοποιήσουμε.
Δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Τώρα που πιάνουμε πάτο κατα κάποιον τρόπο, να βρούμε την δύναμη να ξαναβγούμε στην επιφάνεια.
Θερμά σε παρακαλώ, αν είναι να έρθεις στις γιορτές να βρεθούμε οπως δήποτε.
Έχω την ανάγκη να κουβεντιάσω με ανθρώπους που ενω βλέπουν μέσα τους, ταυτόχρονα βλέπουν και λίγο πιο πέρα από την μύτη τους.
Να είσαι καλά.
Και ελπίζω...

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Μαράκι μου, στην ζωή μου δεν έμαθα να βάζω ταμπέλες στην συμπεριφορά συνανθρώπων και συμπολιτών.
Τα ΜΜΕ μετά των οργάνων τους, μας δείχνουν το δένδρο(κουκουλοφόρους τους λένε, αντιεξουσιαστές τους λένε, όπως τους βολεύει ας τους λένε,) εγώ προσπαθώ να μη χάσω το δάσος. Και το δάσος είναι τα παιδιά που βγήκαν στους δρόμους μετά την τραγική κατάληξη του Αλέξη και αναζητούν διέξοδο στα αδιέξοδα που τους χτύσαμε.
Αυτό είναι το ζητούμενο.
Διέξοδος.
Να είσαι καλά ψυχή...

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Road μας αρέσει η παράνοια.
Βαυκαλιζόμαστε για το ενδιαφέρον μας για τα πάντα, καθισμένοι στον αναπαυτικό μας καναπέ, που τον πήραμε με 48 άτοκες δόσεις.
Όχι.
Δέν θα κατηγορήσω την αστυνομία και το ανύπαρκτο κράτος μας.
Έτσι και αλλιώς ξέραμε την ανικανότητά τους.
Θα κατηγορήσω τον καθένα από μας που δεν βρέθηκε στον δρόμο, δίπλα στα παιδιά και να προστατέψει τον δίκαιο αγώνα τους.
Για σκέψου αν γόνεις , θείοι,και θείες που έγραψε και ο Καιρός εχθές, είμασταν στο πλευρό τους τί απ'όλα αυτά θα συνέβαινε?
Τίποτε περισσότερο από συνθήματα γραμμένα στα τζάμια και τις βιτρίνες των τραπεζών.
Το κακό είναι πως τίποτα δεν μάθαμε από όσα γίνανε.
Και η ιστορία θα επαναλμβάνεται σαν φάρσα.
Αλοίμονο στους νέους μας.