Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ Κ.Τ. από την θεατρική ομάδα Φύρδιν Μίγδην





Άφησα να περάσουν αρκετές ώρες για να κατασταλάξει μέσα μου η αντάρα που δημιούργησε η θέαση αυτής της παράστασης, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο θέατρο ΚΑΠΠΑ του δήμου Θερμαϊκού.
Σε όλες αυτές τις ώρες, επιστρέφοντας στους ρυθμούς της καθημερινότητας, συνάντησα φίλους, βρέθηκα  στην 1η μηνιαία συνάντηση του γκρουπ θέραπυ, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, είδα άλλη μια παράσταση, θεατρική παρωδία στη Ν. Μηχανιώνα από την ομάδα ΘΕΑΤΡΑΛΕ, τακτοποίησα λογαριασμούς και υποχρεώσεις του συλλόγου, και παρ’ όλα αυτά, επιμένει η ανάγκη να επικοινωνήσω όλα αυτά που μου προκάλεσε και συνεχίζει να μου προκαλεί η ανάμνηση σκηνών, χορού, τραγουδιών και της ουσίας του έργου «Η Επιστροφή της Κ.Τ.»
Όταν ξεκίνησε η παράσταση  - με αρκετή καθυστέρηση είναι η αλήθεια, που μου προκαλεί πάντα μια αρνητική προδιάθεση για να παρακολουθήσω απρόσκοπτα το έργο – άρχισα να δυσανασχετώ με τα δρώμενα επί σκηνής, να μη βρίσκω κάποια συνοχή και εξέλιξη που θα μου τονώσει το ενδιαφέρον και θα μου δώσει το στίγμα του. Ξάφνου, κάποιες φωνές με συντάραξαν, δύο κορμιά με περίτεχνες κινήσεις μου έδειξαν πως κάτι πολύ όμορφο θα κρύβεται στο βάθος και η αρχική εικόνα, άρχισε σιγά – σιγά, να ανατρέπεται.
Ώσπου, μετά από ένα πεντάλεπτο διάλειμμα, ξεκίνησε το δεύτερο μέρος και άρχισε να τρέχει η πλοκή του και να αποκαλύπτονται τα βαθύτερα νοήματα του έργου, με θεατρικά μέσα που με άφηναν έκπληκτο. 
Οι πολυτάλαντοι νέοι, Χαρίκλεια Ζαγοριανού ως ζωγράφος και με απίστευτης ομορφιάς φωνή και εκπληκτική ερμηνευτική δεινότητα, ο Γιώργος Τσιόλχας και σαν τραγουδιστής και σαν μέλος ενός εκπληκτικού δίδυμου τυφλών  - μαζί με την υπέροχη Νάνσυ Δρούγκα – έδωσαν μια διαφορετική νότα στην παράσταση, όπως επίσης άριστα απέδωσαν τους ρόλους τους, ως παιδιά του Άλφρεντ Ιλλ.
Θα σταθώ στο σκηνοθετικό εύρημα που για μένα ήταν κορυφαίο και ως σύλληψη και ως εκτέλεση. Η επιστροφή στη νιότη των ερωτευμένων ηρώων του έργου, της Κλάρα και του Άλφρεντ, μέσα από τις εκπληκτικής ομορφιάς χορευτικές κινήσεις της Νάνσυ Δρούγκα και του Γιώργου Μπάκα εκτόξευσαν την αλληγορική ομορφιά του έργου και μου χάρισαν ρίγη συγκίνησης σε συνδυασμό με τα τραγούδια και  την πρωτότυπη μουσική της Νόνα Ιωαννίδου και την ερμηνεία της Χαρίκλειας και του Γιώργου.
Έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου αυτές οι σκηνές απίστευτης ομορφιάς, πολυτάλαντων νέων ανθρώπων που υπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο  από πολλές θέσεις τις ανάγκες του έργου. Αισθάνομαι πως η σκηνοθέτιδα Γιώτα Αλεξοπούλου, θα πρέπει να είναι ευτυχής με τις επιλογές της και τη διανομή.
Η παράσταση αυτή, υπήρξε ένα μεγάλο σχολείο για τη θεατρική μου παιδεία. Συνειδητοποιώ πως όπως κάθε σοβαρή δουλειά στην ζωή μας – όπως το να ζυμώσεις το ψωμί σου π.χ. – χρειάζεται το χρόνο της για να ωριμάσει και να δώσει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Αναγνωρίζω το λάθος μου να κρίνω, πριν «γευθώ» το σύνολο του έργου. Όπως για να ψήσεις το ψωμί πρέπει να προηγηθεί το κουραστικό ζύμωμα, το βαρετό φούσκωμα, για να φτάσεις να δοκιμάσεις τη γεύση του, έτσι και σε αυτή την παράσταση, έπρεπε να περάσει το τραίνο πολλές φορές για να αναδείξει το τέλμα της ζωής των κατοίκων του Γκύλλεν. Μιας κοινωνίας που λιμνάζει στην μιζέρια της ανεργίας και την εσωστρέφεια της φτώχειας. Πόσο εύκολα μπορεί να γίνει παιχνίδι στα χέρια αδίστακτων ανθρώπων, που αδιαφορώντας για τους άλλους επιβάλλουν τα δικά τους θέλω;
Η Γιώτα Αλεξοπούλου περίτεχνα έπλεξε το γαιτανάκι της μυθοπλασίας και μας παρουσίασε με τον ποιο απτό τρόπο τη δύναμη του χρήματος, και τις ανθρώπινες αδυναμίες. Την πλεονεξία, την απληστία, το φόβο, την υποκρισία. Αναδεικνύει όλες εκείνες τις κοινωνικές παθογένειες που κρύβονται πίσω από τα κοινωνικά πρότυπα και τα θρησκευτικά σύμβολα.
Η οικονομία  μιας ολόκληρης πόλης άνθισε  με την προοπτική πως κάποιος θα βρεθεί να εκπληρώσει την επιθυμία της κυρίας Κ.Τ. να αποδοθεί «δικαιοσύνη» και να καρπωθεί μια ολόκληρη πόλη και οι κάτοικοί της την υπέρογκη αμοιβή, εκτελώντας τον παλιό της αγαπημένο Άλφρεντ για την προδοσία του που έμεινε ατιμώρητη. Οι κάτοικοι άρχισαν να ικανοποιούν τις πιο τρέλες τους επιθυμίες και να πιστώνουν ο ένας τον άλλον, πιστεύοντας πως κάποιος θα αναλάβει να γίνει ο εκτελεστής του Άλφρεντ. Ένας Άλφρεντ, που αφού ξεπέρασε το φόβο του θανάτου, αποφάσισε να γίνει θυσία στο βωμό της επίπλαστης ευτυχίας των συμπολιτών του, αποδεχόμενος την απόφαση του συμβουλίου της πόλης - όχι για την αμοιβή – αλλά για απόδοση «δικαιοσύνης».
Εξαιρετική από κάθε άποψη η προσέγγιση του έργου , με μια καλοδουλεμένη θεατρική ομάδα, με όλη τη σημασία της λέξης, που πρέπει να έχυσε πολύ ιδρώτα σε πρόβες για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα.
Προσωπικά θα επιθυμούσα  να έχω τη δυνατότητα να ξαναδώ την παράσταση, να τη δουν και άλλοι, και να συζητήσω με όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές της για όλα όσα διακυβεύονται με τη θέασή της.
Υποβάλλω το αίτημα, μαζί με το σεβασμό μου σε όλα τα μέλη της θεατρικής ομάδας «Φύρδιν Μίγδην» και δηλώνω θαυμαστής και πιστός ακόλουθος

Βαγγέλης Μίχος

Η Θεατρική Ομάδα «Φύρδην Μίγδην» Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγ. Τριάδας παρουσιάζει την παράσταση "Η επιστροφή της Κ.Τ." του Φρήντριχ Ντύρενματ (βασισμένο στη έργο «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας»)

Συντελεστές

Σκηνοθεσία/επιμέλεια: Γιώτα Αλεξοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Χαρίκλεια Ζαγοριανού
Μουσική/σύνθεση: Νόννα Ιωαννίδου
Τσέλο: Αίθρα Ζαγοριανού
Στίχοι τραγουδιών: Χαρά Μαζίδη
Χορογραφίες: Νάνσυ Δρούγκα
Κοστούμια: Δέσποινα Προδρομίδου
Σχεδιασμός σκηνικών: Δέσποινα Τσαλίκη / Γιώτα Αλεξοπούλου
Κατασκευή σκηνικών: Σωτήρης Ρουσάκης
Μάσκες: Ελένη Ματζάρη / Χρυσάνθη Κυριάκου
Βίντεο/Φωτογραφίες: Μαρία Ζουμπουρίδου
Αφίσα/Πρόγραμμα/Τρέιλερ: Μάνος Κανταλάς

Διανομή

Κ.Τ.: Αντιγόνη Μαυρίδου
ΑΛΦΡΕΝΤ ΙΛΛ: Βασίλης Παναγιωτίδης
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Νίκος Κρητικός
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ: Χαρά Μαζίδη
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Μάνος Κανταλάς
ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ: Βασίλης Ραπτόπουλος
ΓΙΑΤΡΟΣ: Χρήστος Σπυρίδης
ΚΥΡΙΑ ΙΛΛ: Μαρία Καλογήρου
ΚΑΡΛ ΙΛΛ: Γιώργος Τσιολχάς
ΟΤΤΙΛΙΑ ΙΛΛ: Νάνσυ Δρούγκα
ΖΩΓΡΑΦΟΣ: Χαρίκλεια Ζαγοριανού
ΓΚΥΛΕΝΙΩΤΕΣ: Αναστασία Ιωαννίδου, Σωτηρία Κατούνα, Γιώργος Μπάκας, Θανάσης Ραλλίδης, Χρήστος Σπυρίδης
ΟΔΗΓΟΣ ΤΡΕΝΟΥ: Γιάννης Σιορμανωλάκης
ΚΛΗΤΗΡΑΣ: Γιάννης Σακελλαρίδης
ΜΠΑΤΛΕΡ: Λεωνίδας Βαγδατζόγλου
ΤΥΦΛΟΙ: Γιώργος Τσιολχάς / Νάνσυ Δρούγκα
ΣΥΖΥΓΟΣ VII: Γιάννης Σακελλαρίδης
ΣΥΖΥΓΟΣ VIII: Μάνος Κανταλάς
ΜΠΡΑΒΟΣ: Κωνσταντίνος Κουρουτσαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωτηρία Κατούνα
 
Τραγουδούν: Χαρίκλεια Ζαγοριανού / Γιώργος Τσιολχάς
Χορεύουν: Νάνσυ Δρούγκα / Γιώργος Μπάκας

Ιστορικό ομάδας:

Η θεατρική ομάδα «Φύρδην Μίγδην» δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013, εδρεύει στην Αγία Τριάδα και δραστηριοποιείται στο δήμο Θερμαϊκού και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς και συλλόγους της πόλης όπως το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, το δήμο Θερμαϊκού, το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το Σύλλογο Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επανομής και άλλους. Από τον Οκτώβριο του 2018 η ομάδα αποτελεί τμήμα του Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας.
Παραστάσεις της ομάδας: «Ο κύκλος με την κιμωλία» (Μπρεχτ), «Έρωτες των Χριστουγέννων» (Παπαδιαμάντης), «Εκκλησιάζουσες» (Αριστοφάνης), «Ω γλυκύ μου έαρ, μέρα Μαγιού σε χάνω…» (Εγκώμια, Ρίτσος, Θεοδωράκης), «Ω, τι κόσμος μπαμπά!» (Μουρσελάς), «Η λωρίδα της γάζας» (Βενιέρης), «Στον ίσκιο ας είμαι του ναού σου» (αφιέρωμα στην Κοίμηση της Θεοτόκου), «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη» (Παπαδιαμάντης).

2 σχόλια:

  1. Απ' το καταστάλαγμα της εμπειρίας τρέφεται η καρδιά μας, έτσι δεν είναι Ευάγγελε μου;
    Μπράβο σε όλους τους συντελεστές και μπράβο σου που το μοιράστηκες μαζί μας!
    ΑΦιλιά πάντα καρδιάς! (Α=Αληθινά) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μοναδική μου συνοδοιπόρε! Πολύτιμη η παρέα σου Στεφανία μου και βάλσαμο τα φιλιά σου.
    Σε ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λόγος & αντίλογος