Απόσπασμα -από την εξαιρετική μετάφραση του Χριστόφορου Χρηστίδη ,εκδόσεις Παπαζήση- ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ του DESCARTES για την Φιλοσοφία και τις άλλες επιστήμες .
12- Δεν θα πω τίποτα για την φιλοσοφία , εκτός μόνο πως, βλέποντας ότι την καλλιέργησαν τα εξοχότερα πνεύματα που έζησαν από πολλούς αιώνες, και πως δεν υπάρχει ωστόσο ακόμα σ' αυτή τίποτα που να είναι ασυζήτητο και που να μην είναι επομένως αμφίβολο, δεν είχα αρκετή οίηση ώστε να ελπίζω πως θα συναντούσα εγώ τίποτα καλύτερο από τους άλλους. Κι αναμετρώντας πόσες διαφορετικές γνώμες μπορούν να υπάρξουν πάνω στο ίδιο θέμα , που να υποστηρίζουν άνθρωποι σοφοί , ενώ είναι αδύνατο να υπάρξει ποτέ παραπάνω από μια μονάχα που να είναι σωστή , θεωρούσα σχεδόν ψεύτικο το κάθετί που έμοιαζε μονάχα αληθινό.
13-Κατόπι , για τις άλλες επιστήμες , μια και δανείζονται τις αρχές τους από τη φιλισοφία , έκρινα πως δεν είταν δυνατόν να έχει κανένας κτίσει τίποτα το γερό πάνω σε θεμέλια τόσο λίγο σταθερά. Κι ούτε τιμή , ούτε το κέρδος που υπόσχονται δεν είταν αρκετά για να με παρακινήσουν να τις μάθω. Γιατί , δεν ένοιωθα , δόξα τω Θεώ , πως βρισκόμουν σε οικονομική κατάσταση τέτοια που να είμαι αναγκασμένος να κάνω την επιστήμη επάγγελμά μου για να επιβαρύνω λιγότερο την περιουσία μου. Και μολονότι δεν προσποιόμουν ότι καταφρονώ την δόξα , όπως οι κυνικοί , λογάριαζα ωστόσο πολύ λίγο κείνη που δεν είχα την ελπίδα ν' αποκτήσω αλλιώς παρά με πλαστούς τίτλους. Και τέλος , όσο για τις κακές επιστήμες , πίστευα πως ήξερα ήδη αρκετά το τί άξιζαν , ώστε να μην τρέχω τον κίνδυνο να γελαστώ ούτε από τις υποσχέσεις ενός αλχημιστή , ούτε από τις προβλέψεις ενός αστρολόγου , ούτε από τις κατεργαριές ενός μάγου , ούτε από τα τεχνάσματα ή τις καυχησιές κανενός απ' αυτούς που επαγγέλονται πως ξέρουν περισσότερα απ' όσα ξέρουν.
14-Για τούτο , μόλις η ηλικία μου μου επέτρεψε να χειραφετηθώ από τους παιδαγωγούς μου , παράτησα ολότελα τη σπουδή των γραμμάτων. Και παίρνοντας την απόφαση να μην αναζητήσω πια άλλη επιστήμη εκτός από κείνη που θα μπορούσε να βρεθεί μέσα μου , ή και μέσα στο μεγάλο βιβλίο του κόσμου, χρησιμοποίησα τα υπόλοιπα νιάτα μου στο να ταξιδεύω , στο να βλέπω αυλές και στρατούς , να συναναστρέφομαι ανθρώπους διαφόρων ιδιοσυγκρασιών και καταστάσεων , ν' αποκτώ διάφορες εμπειρίες , να δοκιμάζω τον εαυτό μου στις διάφορες συναντήσεις που η τύχη έφερνε εμπρός μου, και παντού να κάνω τέτοιους στοχασμούς πάνω στα πράματα που μου παρουσιάζονταν , ώστε να μπορώ κάτι να ωφεληθώ από αυτά. Γιατί μου φανόταν πως θα μπορούσα να συναντήσω πολύ περισσότερη αλήθεια στους συλλογισμούς που ο καθένας κάνει σχετικά με τις υποθέσεις που έχουν σημασία γι' αυτόν , και που τα γεγονότα θα τον τιμωρήσουν αμέσως κατόπι αν έκρινε άσχημα , παρά στους συλλογισμούς που κάνει ένας άνθρωπος των γραμμάτων μέσα στο σπουδαστήριό του πάνω σε θεωρητικές σκέψεις , που δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα και
που δεν έχουν γι' αυτόν άλλη συνέπεια εκτός ίσως πως , όσο πιο απομακρυσμένες από το κοινό νου θα είναι , τόσο περισσότερη ματαιοδοξία θ' αποκομίσει γι' αυτές , επειδή θα έχει αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερο πνεύμα και τέχνη , προσπαθώντας να τις κάνει αληθοφανείς. Κι είχα πάντα υπέρτατο πόθο να μάθω να ξεχωρίζω την αλήθεια από το ψέμα , για να βλέπω καθαρά μέσα στις πράξεις μου και να πορεύομαι με σιγουριά σε τούτη την ζωή.
Όλα αυτά τα καταπληκτικά γράφτηκαν το 1637. Υποσχέθηκα στον ΑΝΕΜΟ να τα φέρω στην επιφάνεια προς συζήτηση. Και επειδή τα θεωρώ αρκούντος σημαντικά για να ξαναβρεθεί η χαμένη μας ρότα, διάλεξα τα χαρακτηριστικότερα αποσπάσματα της σκέψης ενός ανθρώπου που διατύπωσε το θεώρημα "σκέφτομαι άρα υπάρχω".
Αγαπητέ επίκουρε καλησπέρα... πολύ βαρύ το θέμα που έθιξες... Και ο ΝτεΚάρτ ήταν αναμφισβήτητα ένας από τα μεγαλύτερα πνεύματα όλων των εποχών... Η σκέψη του ήταν από τους βασικούς πυλώνες-προπομπούς του διαφωτισμού που ακολούθησε τα υστερινά χρόνια στην Κεντρική Ευρώπη... Είμαι μάλλον ο λιγότερο ικανός να κρινω αυτά τα τόσο σπουδαία λόγια του αποσπάσματος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου έκανε εντύπωση όμως μεγάλη, η προσπάθεια του ανθρώπου να αναγνωρίσει τον ίδιο του τον εαυτό... μέσα σε πραγματικές συνθήκες κι όχι θεωρητικούρες... Να κατακτήσει δηλαδή την αυτογνωσία... και αυτό μέσα στην αλήθεια (όποια κι αν είναι αυτή) και μακριά απο το ψεύδος...
Να είσαι καλά επίκουρε για το απόσπασμα, καλό βράδυ...
Nikiple καλημέρα. Στον Καρτέσιο με εντυπωσίασε το γεγονός της αμφισβήτησης κάθε θεωρητικής γνώσης. Το -ξέχασε ότι διδάχθηκες στο σχολείο- και αναζήτησε την γνώση από την αρχή, ερχόμενος σε άμεση επαφή με τον κόσμο, την φύση και τους ανθρώπους και ξανακάνετη κτήμα σου αφού την καταναοήσεις με όλες σου τις αισθήσεις, είναι το πιο σημαντικό από κάθε άλλη άποψη. Αντίθετα σήμερα , δεχόμαστε σαν γεγονός οποιαδήποτε κατασκευασμένη πληροφορία μας σερβίρεται από τα ΜΜΕ.Είναι καιρός να αναζητήσουμε την γνώση εκεί που πρέπει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα , να είσαι καλά.
"..χρησιμοποίησα τα υπόλοιπα νιάτα μου στο να ταξιδεύω , στο να βλέπω αυλές και στρατούς , να συναναστρέφομαι ανθρώπους διαφόρων ιδιοσυγκρασιών και καταστάσεων , ν' αποκτώ διάφορες εμπειρίες , να δοκιμάζω τον εαυτό μου στις διάφορες συναντήσεις που η τύχη έφερνε εμπρός μου, και παντού να κάνω τέτοιους στοχασμούς πάνω στα πράματα που μου παρουσιάζονταν , ώστε να μπορώ κάτι να ωφεληθώ από αυτά."
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι καλά να μπορούσαμε να τα κάναμε όλα αυτά κύριε Descartes κι εμείς...!
Μαρία και όμως μπορούμε. Όπως μπόρεσε και ο Ian Hibell. Μόνο που αγνόησε έναν αστάθμητο παράγοντα. Όση σοφία και αν αποκομίσει κανείς μέσα από τα ταξίδια δεν μπορεί να νικήσει την ηλιθιότητα και την βλακεία των Ελλήνων εποχουμένων της Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα μανιταράκι.
Όλσ συνοψίζονται ατην φράση του Ντεκαρτ (ή Καρτέσιου για αυτούς που ανοίγουν τον ΕΛευθερουδάκη του 60 και αντικρύζουν την Ζαν Ντ Αρκ στο δ (ως ιωάννα δ' αρκ)! Εύγε επίκουρε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Καρτέσιος έψαχνε πάντα την αλήθεια με οδηγό του την αμφιβολία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα μάθημα νομίζω για όλους εμας που έχουμε μάθει να δεχόμαστε άκριτα ότι ακούμε, βλέπουμε διαβάζουμε.
Αγαπημένε μου φίλε, καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρασα βιαστικά να αφήσω σημεία ζωής και δεν προλαβαίνω να διαβάσω την πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση σου.
Υπόσχομαι να επιστρέψω με καθαρό μυαλό και να δώσω την πρέπουσα προσοχή στα όμορφα που μοιράζεσαι μαζί μας.
Μου έλειψε η επικοινωνία μας όσο δεν φαντάζεσαι.
Θεού και conn-x θέλοντος, θα επιστρέψω σύντομα στις παλιές αγαπημένες συνήθειες και θα τα λέμε σαν να μην πέρασε μια μέρα.
Φιλί γλυκό αφήνω να σε συντροφεύει ως την επόμενη επίσκεψη μου.
Καλησπέρα Φίλε μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Καρτέσιος είχε τη τύχη να μην έχει οικονομικό πρόβλημα και οι συνθήκες του επέτρεψαν να ασχοληθεί με αυτό που του άρεσε, Φιλοσοφία και μαθηματικά.
"Στις 10 Νοεμβρίου 1619, ταξιδεύοντας προς τη Γερμανία και σκεπτόμενος πώς θα χρησιμοποιήσει τα μαθηματικά για να επιλύσει προβλήματα της φυσικής, είχε ένα όραμα σε ένα όνειρο, μέσω του οποίου «ανακάλυψε τα θεμέλια μιας θαυμαστής επιστήμης». Σημείο αναφοράς στη ζωή του νεαρού Καρτέσιου, το όραμα έγινε το θεμέλιο πάνω στο οποίο ανέπτυξε την αναλυτική Γεωμετρία. Αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του ερευνώντας τη σχέση μαθηματικών και φύσης.
Υποστήριξε ότι η μέθοδος γνώσης, πρέπει να οδηγεί σε μία μοναδική αρχή (Prinzip), για την οποία είμαστε απόλυτα σίγουροι. Χρησιμοποιώντας αυτή τη θεμελιακή αρχή, θα μπορούσαμε σύμφωνα με τον φιλόσοφο να ερμηνεύσουμε τον κόσμο της εμπειρίας σε όλη του την έκταση.
Η μέθοδος ήταν το σημείο στο οποίο εστιάστηκαν τα πρώιμα κείμενά του οι Κανόνες για την Καθοδήγηση του Πνεύματος και εμφανίστηκαν κυρίως στο Λόγος περί της Μεθόδου.
Στο δεύτερο μέρος του Λόγου, η μέθοδος παρουσιάζεται να έχει τέσσερις κανόνες: Καταρχήν, δε δεχόμαστε κάτι ως αληθινό, αν δεν υπάρχει εμφανής γνώση της αλήθειάς του, αποφεύγοντας βιασύνες και προκαταλήψεις.
Κατόπιν διαιρούμε κάθε μια από τις δυσκολίες σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη.
Τρίτον, κατευθύνουμε τις σκέψεις μας με τρόπο παρατακτικό, ξεκινώντας με τα απλούστερα και τα ευκολότερα γνωστά αντικείμενα, για να καταλήξουμε σταδιακά στη γνώση των συνθέτων
και τέλος επανελέγχουμε τη συλλογιστική πορεία μας για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν παραλείψεις.
Οδηγίες για την ακριβή παρακολούθηση της μεθόδου του δίνει στον πέμπτο Κανόνα όπου λέγει: «Θα ακολουθούμε με αυτή τη μέθοδο ακριβώς αν αρχικά ανάγουμε τις περίπλοκες και σκοτεινές προτάσεις βαθμιαία σε απλούστερες, και κατόπιν, αρχίζοντας από τη διαίσθηση της απλούστερης όλων, προσπαθήσουμε να φθάσουμε μέσω των ίδιων βημάτων στη γνώση όλων των υπολοίπων»
Αυτά επέλεξα γλυκέ μου Επίκουρε απ΄όσα βρήκα για το Καρτέσιο και τα αφήνω εδώ στο στέκι σου με αγάπη για να καθαρίζει το μυαλό μας μπας και τη γλιτώσουμε..
"Άφοβον ο θεός, ανύποπτον ο θάνατος• και ταγαθόν μεν εύκτητον, το δε δεινόν ευκαρτέρητον."
Ο θεός δεν είναι για φόβο (διότι η θεϊκή δύναμη δεν απειλεί εκ φύσεως), ο θάνατος δεν προκαλεί ανησυχία (διότι δεν υπάρχει μετά θάνατο ζωή) και το καλό (ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε) εύκολα αποκτιέται, το δε κακό αντέχεται (ό,τι μας κάνει να υποφέρουμε, εύκολα μπορούμε να το υπομείνουμε).
Αυτό το τελευταίο με προβληματίζει..
Να είσαι πάντα κεφάτος και να ερχόμαστε να φιλοσοφούμε..
Πολλά φιλιά!
Ο καθένας μας έχει
ΑπάντησηΔιαγραφήτη δική του μοναδική
ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ...
Αυτή κρύβεται μέσα του.
Φτάνει να βρει τον τρόπο
και τα μέσα να τη διαβάσει ...
Αυτό θέλει μεγάλο κόπο ...
θέλει μεγάλο πόνο ...
Θέλει μεγάλη Απόφαση ...
Την καλησπέρα μου ...
Aδελφέ μου δύσκολα μας έβαλες. Αλλά αυτο αποδεικνύει και την ποιότητα των αναρτήσεων σου σε αυτό το Μπλοκ ..............
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλα!!!!Την αγάπη μου ........
Ο Καρτέσιος υπήρξε ένας απ τους μεγαλύτερους διανοούμενους όλων των
ΑπάντησηΔιαγραφήεποχών ,και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τις απόψεις του ,όσες απ αυτές μου είναι γνωστές.
Διαφωνώ ως οπαδός της ελληνικής μεθόδου προσέγγισης θεμάτων και περισυλλογής απόψεων, απαραίτητων για την στήριξη της τελικής θεωρίας.
Τουτέστιν ,προς τι το τρέξιμο σε στρατώνες,σε βουνά και σε λαγκάδια;
Ταβέρνες δεν είχε στην πόλη του;
Διότι φιλοσοφία ξεροσφύρι αδερφέ μου
φαί χωρίς αλάτι!(υπονοούμενο είναι αυτό)
Κι από κόσμο,από κάθε καρυδιάς καρύδι!
Μεγάλο θέμα Φίλε ,πλούσιο ,αλλά.....
Φιλιά
Ήλιε μου σ' ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντινιά μου , τα είπαμε και χθες. Ετσι είναι. Θα τα πούμε και σήμερα . Πάλι έτσι θα είναι. Αυτό δεν το αμφισβητώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝεφέλη μου , γλυκιά μου Νεφέλη. Καλώς ήρθες και έφυγαν τα νέφη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ είμαστε μάτια μου , όπως σου ταιριάξει. Αρκεί που είσαι εδώ.
"Άφοβον ο θεός, ανύποπτον ο θάνατος• και ταγαθόν μεν εύκτητον, το δε δεινόν ευκαρτέρητον."
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ αγαπημένο μου Τζιβαέρι , τα είπες όλα. (ΠΟΙΑΝΟΎ ΛΌΓΙΑ ΕΊΝΑΙ?)
Οχι πως όλα τ' άλλα δεν έχουν την αξία τους. Ίσα - ισα. Εδώ όμως κόλησε η ματιά μου. Σταμάτησε ο σένσορας του μυαλού μου και δεν μπορεί να επεξεργαστεί κάτι άλλο.
Χίλια ευχαριστώ.
Άγρυπνε ,είμαι σίγουρος πως με τον αγώνα σου έχεις βρει την δική σου. Το αναγνωρίζω από τον τρόπο που μας την μοιράζεις. Να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωστή μου επειδή το έπιασα το υπονοούμενο ,το σ/κο πάμε για μανιτάρια για να αποφύγουμε τα λάθη του Ντεκαρτ που φιλοσοφούσε ξεροσφύρι. Έχουμε και ένα επίπεδο βρε αδελφέ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιός άλλος, ψυχή μου, να το είπε αν όχι ένας Επικούριος φιλόσοφος..ο Φιλόδημος..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ξέρεις ότι με το καλαθάκι σου θα έρχεσαι να παίρνεις φρούτα για το παιδί..
Φιλιά και ζακυνθινές αγκαλίτσες!
Χαιρετώ επίκουρε μια και σε ξαναβρήκα.. δε θυμάμαι που, ίσως από ένα άρθρο μου, ίσως από τα μανιταροενδιαφέροντά μας, ενδιαφέρον το απόσπασμα του Καρτέσιου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Επίκουρε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα επιτέλους φίλε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμπεραίνω πως ήδη είχε αρχίσει στην εποχή του η πολυπλοκοποίηση της επιστήμης προς όφελος όσων μπορούσαν να γίνονται πολύπλοκοι κατά βούληση κερδίζοντας πανεπιστημιακές έδρες. Ίσως αυτό τον έκανε να αρνηθεί τις επιστήμες.
Αλλά με τόσο ελεύθερες σκέψεις δε μπορώ να μη φανταστώ πως η επιστήμη έχασε πολλά, όταν στο κρίσιμο σημείο της χειραφέτησης σταμάτησε να σκέφτεται ΚΑΙ πάνω στις επιστήμες.
Όταν κάποιος σπουδάσει μουσική αρμονία, γεμίζει κανόνες. Αν καταφέρει και τελειώσει τις σπουδές του, το τελευταίο πράγμα που μαθαίνει είναι πως στη μουσική δεν υπάρχουν κανόνες. Είναι κάτι σα κρυμένο μυστικό στις μουσικές σπουδές.
Η στιγμή που ανακαλύπτουμε την εσωτερική μας δύναμη, την επικοινωνία με τις αρχέτυπες ιδέες, είναι η στιγμή που αν δεν ξεχάσουμε την πορεία μας μπορεί να ανακαλύψουμε κάποια πράγματα που κανείς δεν είχε δει, με τέτοιο τρόπο όμως που να μπορούμε να τα εξηγήσουμε.
Νομίζω δηλαδή πως υπάρχουν παγίδες. Αν αρνηθούμε την εξωτερική και αναζητήσουμε αποκλειστικά την εσωτερική γνώση, έχουμε πετάξει στα σκουπίδια όλη την πορεία. Ουσιαστικά θα φτάσουμε δύσκολα σε ένα σημείο που εύκολα μπορεί να φτάσει ένας καλά εκπαιδευμένος από μικρό παιδί χριστιανός.
Όχι κακό, αλλά μέχρι εκεί. Απλώς θα είναι επιλογή δική μας και όχι των κηδεμόνων μας. Αλλά θα μείνουμε για πάντα βουβοί για τους απέναντι, αφού θα αρχίσουμε να δεχόμαστε με πίστη και μόνο μέσω πίστης θα εξηγούμε. Αντίθετα, όσοι αμφισβήτησαν τις διδαχές τους αλλά δεν τις ξέχασαν έκαναν υπερβατικές σκέψεις που όμως μπόρεσαν να τις εξηγήσουν στον άνθρωπο.
Η όλη ουσία τελικά είναι αν θα διαλέξουμε την αναζήτηση της αλήθειας στην μόνο μέσα μας, ή θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε μία επαφή των εσωτερικών με τα εξωτερικά ώστε να βοηθήσουμε λίγο το είδος μας να φτάσει κάποια στιγμή να έχει επιχειρήματα για όσα πιστεύει.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μη σηκώνει αντίλογο η αλήθεια.
Θα είχε δηλαδή σαν αποτέλεσμα ένα κόσμο αληθινό, αφού το ψέμα δε θα είχε κανένα επιχείρημα υπέρ της υποκειμενικότητας των πραγμάτων και των καταστάσεων...
Ελπίζω να αντιλήφθηκα σωστά το κείμενο. Θα το δω πάλι κάποια άλλη στιγμή με πιο καθαρό μυαλό, αφού οι τελευταίες δύο μέρες ήταν δύσκολες και έχω σωματικονοητικές παρεμβολές...
Έτσι πάντα υπάρχει η πιθανότητα να το πήρα τελείως λάθος...
Ευχαριστώ που με σύστησες στον Descartes όπως μου είχες τάξει. Νομίζω πως έχω πολλά να πω με τον κύριο...
Καμιά μάζωξη για κανένα ρακόμελο, κανένα πλωμάρι ή κάτι παρόμοιο θα μπορέσουμε να συγχρονίσουμε;
Καλά ο Καρτέσιος είναι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρα είναι αλλιώς τα πράγματα.
Καλησπέρα Καρτέσιε... χάρηκα πολύ.
Νόμιζα πως ήσουν ένας άλλος αλλά τελικά ίσως ο δρόμος που διάλεξες είναι αυτός που μου έχει γυαλίσει εδώ και λίγο καιρό.
Λέω να τον περπατήσω...
"...Κι είχα πάντα υπέρτατο πόθο να μάθω να ξεχωρίζω την αλήθεια από το ψέμα , για να βλέπω καθαρά μέσα στις πράξεις μου και να πορεύομαι με σιγουριά σε τούτη την ζωή."
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου πάει ο Καρτέσιος κι εσύ πιότερο, που απόψε μου τον θύμισες..
Άραγε θα μπορέσω ποτέ να ζήσω την αλήθεια μου, μέσα στο ψέμα των άλλων....κι αν ναι, η αλήθεια τους πόσο ισχυρή μπορεί να γίνει κόντρα στην αληθοφάνεια τους???
Όμως εμείς μάθαμε να πορευόμαστε, με τη σιγουριά της ανασφάλειας αυτής της ζωής που κληρονομήσαμε.
Γι' αυτό επιμένω να μένω, ακόμη κι αν κάποιες φορές, αργώ να φανώ.
Αρκεί, που είμαι ανάμεσα σας...
Φιλί γλυκό πεθύμιας
Μακάρι να μην είχα και εγώ οικονομικά προβλήματα .. ακριβώς σαν τον Καρτέσιο..και θα σου έλεγα..
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχα :) Επίκουρε.. νομιζω οτι με εχει φαει η αμφισβήτηση στη ζωή μου...τα εχουμε πει και πιο προσωπικα αυτα..
Τι τραβας κ εσυ.. με μενα που μπλεξες..
καλησπερες..
Mareld ,βάλθηκες να μου μάθεις ότι πολύτιμο αγγίζει το μπλοκικό μου όνομα. Και μ'αρέσει πολύ. Σε ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρη , θα ψαχτώ κι εγώ για το πότε πρωτογνωριστήκαμε. Υγεία να έχουμε και θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις στην blogόσφαιρα ομορφαίνοντας την ζωή μας.Να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρτάνις καλησπέρα και σε σένα προστάτδα της ζωής αθώων πλασμάτων. Ελπίζω να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆνεμε έβαλες τόσα καταπληκτικά ζητήματα που θα είναι έγκλημα να τα σχολιάσω δίχως την βοήθεια τσίπουρου. Δως μου λίγο χρόνο να τα αναλύσω καθώς πρέπει και τα λέμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆραγε θα μπορέσω ποτέ να ζήσω την αλήθεια μου, μέσα στο ψέμα των άλλων....κι αν ναι, η αλήθεια τους πόσο ισχυρή μπορεί να γίνει κόντρα στην αληθοφάνεια τους???
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα Νεφέλη μου τί είπες? πόσο τσίπουρο πρέπει να πιώ για να το εμπεδώσω! ( θα νομίζεις πως είμαι κανας μπεκρής) Απλά ακολουθώ την πρόταση του φίλου μου του Kostaslog να μην αναλύω τα μεγάλα θέματα ξυροσφύρι.
Σε παραπέμπω στην πρώτη μου ανάρτηση του blog μέχρι να βάλω την σκέψη μου σε μιά σειρά. Μου πέσαν πολλά μαζί με του Άνεμου και τα δικά σου Νεφελώματα.
Σε φιλώ καρδιά μου. Να είσαι καλά.
roadούλα μου , με σένα που έμπλεξα τραβάω υπέροχες στιγμές που θα ήταν αδύνατο να τις "τραβήξω" μόνος. Θυμήσου τον Ian Hibel που γύρισε τον κόσμο επι 40 χρόνια με ένα ποδήλατο! Δεν λέω να κάνεις το ίδιο , αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περάσουμε τα εσκαμμένα της κοινωνικής μας ,προδιαγεγραμμένης ως ένα βαθμό πορείας μας.Καλό βράδυ καλιτέχνιδά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν τρόποι να ξεφύγεις και να ζήσεις διαφορετικά..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά θέλει ΤΟΛΜΗ, ρίσκο ..
Ποιος μπορεί να το κάνει αυτό σήμερα? Δε ξερεις βεβαια πως θα σου τη δώσει, και μια δόση φυγής την έχω..
Τη καλησπερα μου :)
Aχ....θα σε μαλλώσω....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι η τέταρτη φορά που έρχομαι...
και το διαβάζω....
Αναρωτιώμουν αν έφταιγε η στιγμή.. και διαφωνούσα με το κείμενο...
Τελικά....αποφάσισα πως φταίει η εποχή....
Και παίρνω το θάρρος να διαφωνήσω... κυρίως γιατι...
1)δεν θέλω να μάθω να ξεχωρίζω την αλήθεια από το ψέμα , για να βλέπω καθαρά μέσα στις πράξεις μου και να πορεύομαι με σιγουριά σε τούτη την ζωή.
2)είναι δύνατο (και θεμιτό )να υπάρξει παραπάνω από μια μονάχα που να είναι σωστή (γνώμη)
και άλλα πολλά....αλλά τα παραπάνω είναι τα βασικότερα....
Καλό σ/κ......
(τέτοιες αναρτήσεις θέλουν κρασί και κουβέντα... όχι γραπτα σχόλια..σε βλογ...)
Να ευχαριστείς εσένα γκυκέ μου, φίλε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό βράδυ!
road έτσι κι αλλιώς με την προσφορά σου στην κοινωνία των blogers είσαι αλλού. Να σου ευχηθώ να τολμήσεις δεν με συμφέρει , γιατί μπορεί να σε χάσουμε , αλλά εγώ θα το κάνω γιατί το αξίζεις. Καλά ταξίδια αγάπη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκανόνιστη , για να μη ξανακάνω το ίδιο λάθος, ραντεβού στον Αγιο Πρόδρομο το άλλο σάββατο για φιλοσοφική αναζήτηση. Τί κρασί να πάρω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜareld μου , η πρόσκληση είναι και για σένα αλλά σου πέφτει λίγο μακριά. Αν όμως τα καταφέρουμε και γίνει μια τέτοια μάζωξη θα σου στείλω ντοκουμέντα να την μοιραστώ μαζί σου. Να είσαι καλά καλή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Σ. Όπως καταλαβαίνεται η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους όσους θα είχαν την διάθεση να το κουβεντιάσουμε το θέμα,όπως του πρέπει.
Συμμετοχές στο mail.
Kαλό σ/κο.
Βαγγέλη πως πήγε το μάζεμα των μανιταριών;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια κανε ένα πέρασμα απ' το μπλογκακι μου που χεις προσκληση για παιχνίδι!! (στο χρωστούσα απ' την παραποιηση του τραγουδιού) :))
Φιλια!
Βαγγέλη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι καλός που είσαι!
Εδώ πηγαίνω σε φιλοσοφικό καφενείο..
με το όνομα Socrates.
Στεγάζεται σε βιβλιοπωλείο με το όνομα Μareld..
Με συγκίνησες!
Αλήθεια σου αρέσουν τα μανιτάρια;
Εδω στα δάση έχουμε πολλά και μαζεύω..αλλά μάζευα και μικρή στη Ζάκυνθο..
ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΣΟΦΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
Επίκουρος
Σε ευχαριστώ Φίλε μου!
Φιλιά ψυχή μου και καλή σου βδομάδα!
Το κείμενο αυτό έχει τη σοφία και τη φιλοσοφία που ταιριάζει σε έναν μεγάλο στοχαστή.Την καλησπέρα μου αγαπητέ Βαγγέλη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγέλη μου, μια καλησπέρα πέρασα να αφήσω και ευχή για όμορφο ξεκίνημα εβδομάδας,
ΑπάντησηΔιαγραφήσε εσένα και στην όμορφη συντροφιά σου.
Φιλί γλυκό καλέ μου φίλε
καλησπέρα κι από μένα να'χεις μια όμορφη δημιουργική βδομάδα
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν προλαβαίνω τώρα να διαβάσω την ανάρτηση ήθελα όμως ένα γεια ν' αφήσω...
(δεν είχα ίντερνετ αυτές τις μέρες)
ωραίος ήλιος βγήκε για σεριάνι στην πόλη,κι ήταν μέρες κρυμμένος...
χαμογέλα...
Mareld μου τα μανιτάρια με μεγάλωσαν. Η σχέση μου με τους μύκητες είναι βιωματική . Τους χρωστώ τα ομορφότερα γεύματα της παιδικής μου ηλικίας. Γι'αυτό και εχουν την ιδιαίτερη αντιμετώπιση από μέρους μου. Όσο για την Επικούρια ρήση για την φιλία , αυτό που μου συμβαίνει από τότε που συνταξιδεύουμε στην blogόσφαιρα είναι αυτό που λαχταρούσε η ψυχή μου. Είμαι ευτυχής που σ' έχω πλάϊ μου. Σε φιλώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαναγιώτη Ράμμη , να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝεφάλη μου , καλώς μου την. Ζακυνθινή αύρα στο πρόσωπό μου , η παρουσία σου. Φιλιά κι από μένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝεφέέέέέλη ήθελα !!!!Συγνώμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙππολύτη και τα χάλια μου να είχα, τώρα που πέρασες από εδώ αντάμα με τον ήλιο , θα χαμογελώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά. Μου έφυγε μια ανησυχία που δεν σ' έβρισκα πουθενά .
Βαγγέλη μου αγαπημένε,
ΑπάντησηΔιαγραφήμην αγχώνεσαι αν λάθος έγραψες το όνομα μου, εγώ επικοινωνώ μαζί σου περισσότερο ψυχικά παρά με λέξεις.
Εγώ τι να πω, που στην προσπάθεια μου να κατεβάσω το g-cast προγραμματάκι, σου πήρα και τις μουσικές που παίζουν εδώ??
Και άντε και το έκανα, τώρα που δεν ξέρω να το διορθώσω τι γίνεται?
Ζητώ συγνώμη για το τραγικό λάθος που οφείλεται στην ημιμάθεια μου και υπόσχομαι να προσπαθήσω να βγάλω τα τραγούδια σου από το μπλογκ μου, το δυνατόν συντομότερο.
Αν βρεις χρόνο, βοήθησε με στέλνοντας μου μέηλ με οδηγίες, πως θα ανεβάσω προσωπικές μου επιλογές.
Φοβήθηκα μην παρεξηγηθώ και νομίσεις ότι κάνω υποκλοπές.
Σου ζητώ συγνώμη .....
Την αγάπη μου αφήνω κι ένα γλυκό απολογητικό φιλί.
Καλό απόγευμα....
Νεφελη μου χαρηκα για το λαθος. Αυριο θα προσπαθησω να σου στειλω οδηγιες. Σε φιλω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό το αρθράκι Επίκουρε, όμως για τον Επίκουρο δεν βρήκα τίποτα στη σελίδα σου. Γιατί πήρες αυτό το όνομα; Ο υλισμός δεν σε εκφράζει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ ανάρτησα εκτός από τη σελίδα που ξέρεις για τη φιλία (http://epic-filia.blogspot.com/)και κάτι για τον Καρτέσιο.
Κοίτα εδώ http://epic-atheist.blogspot.com/2008/01/blog-post.html
Οι απόψεις είναι για να ανταλλάσσονται ανάμεσα σε φίλους και όχι τα μαχαίρια που είναι για τους εχθρούς!
Αθεος , την φιλοσοφια του Επικουρου προσπαθω να την κανω πραξη στην ζωη μου και οχι να την αναλυω στο μπλοκ. Τα μονα μαχαιρια που χρησιμοποιω στην ζωη μου ειναι αυτα που κοβω τα μανιταρια. Για τους φιλους Αθεους και πιστους εχω την αγαπη μου και την σκεψη μου. Να εισαι καλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή η απάντησή σου που δείχνει και τι άνθρωπος είσαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι γιατί δεν με απογοήτευσες!
Είσαι ντόμπρος και φιλότιμος!
Έτσι πρέπει να είναι οι φίλοι!
Δεν θα χαθούμε...